Concentratieproblemen? 8 tips om beter te focussen

INHOUDSOPGAVE

Energy flows where attention goes. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Maar dan moet je je daar wel op kunnen concentreren. Heb je last van concentratieproblemen? Dan volgen hier zeer waardevolle tips vanuit mijn ervaring die je kan toepassen.

In deze huidige tijd zijn er enorm veel mogelijkheden om je te laten afleiden, zeker wanneer je met internet werkt. Er zijn letterlijk duizenden keuzes die je kan maken op dit moment: video’s kijken van een hond, kat, nieuwe auto, comedy, een artikel lezen over concentratieproblemen 😉, chatten, fora raadplegen, iets kopen etc. Je begrijpt wat ik bedoel.

1. Zijn concentratieproblemen een keuze?

Alles begint bij een keuze. Je bent gebracht naar dit moment waarin je je nu begeeft door keuzes te maken. Eigenlijk vanaf het moment dat je zelf kon en mocht kiezen. Ik kies er nu voor om dit artikel te schrijven terwijl er eerlijk gezegd nog 2-3 mogelijkheden door mijn hoofd zweven: nog even lezen voor het slapengaan, e-mail checken en ff ontspannen rondsurfen.

Nee, ik heb ervoor gekozen om een begin aan dit artikel te maken en ga nog even verder, klaar. Dat zorgt ervoor dat ik over enkele dagen een waardevol topartikel klaar heb staan om te delen met jou als lezer. Dat verdergaan doe ik in een kader maar daarover later meer.

Dit artikel gaat niet over hoe je een robot of zombie word en ik zal zeker niet beloven dat er geen afleidingen zijn en dat je afdwalen helemaal weg kan nemen, dat is onzin. Je kan er wel beter mee omgaan en dat kost uiteraard oefening. Je kan niet 1x naar de sportschool gaan en dan voor de rest van je leven fit zijn. Zoeken naar manieren hoeft in ieder geval niet meer want die som ik hier op.

Het begint dus bij de keuze. De keuze dat je iets wilt doen op dat moment en een beetje discipline zorgt ervoor dat je bij die keuze blijft.

Ik ben geen product van mijn situatie. Ik ben een product van mijn beslissingen

~Stephen Covey

Het geheim van verandering is om al je energie te focussen op het bouwen van het nieuwe, niet het vechten tegen het oude.

~Socrates

2. Is hetgeen waar je op wilt concentreren echt wat je wilt?

Het is belangrijk en daarnaast niet eenvoudig om echt te weten wat je wilt. Als je werkt aan dat wat je echt diep van binnen wilt dan trekt dat je aan, het zogenaamde pull effect. Jezelf pushen houd eens op, alleen maar doorgaan op basis van wilskracht en jezelf pushen is eindig. Werken aan een brandend verlangen niet. Als je dit verlangen concreet voor je hebt dan word je daar vanzelf door aangetrokken en ga je vanzelf aan de slag.

Uiteraard zijn er soms taken en activiteiten die jij minder leuk vind en die wel moeten gebeuren. Deze kan je uitbesteden maar het kan zijn dat het moment nog niet daar is om het door iemand anders te laten doen. Maak het dan zo leuk mogelijk voor jezelf. Ik herinner mij bijvoorbeeld dat ik bij elke BTW aangifte nieuwe muziek had. Terwijl ik dit voor mij saaie werk dan uitvoerde had ik ondertussen een nieuw album beluisterd van mijn favoriete artiest. BTW aangiftes goed verzorgen hoorde bij mijn grotere doel en verlangen. Ik wil ondernemen dus zal de BTW aangiftes verzorgd moeten zijn tot het moment dat ik dit compleet kon uitbesteden.

Elke dag is anders, soms ben je wat minder gemotiveerd. Denk dan weer even aan het grote plaatje, waarom doe je dit allemaal? Ow ja, voor die nieuwe auto, ow ja, voor meer vrijheid, ow ja…. Vul maar in. Begin daarna gewoon. Vaak duurt de drempel om te beginnen maar 2 minuten. Daarna heb je momentum en kan je niet meer stoppen.

Het begin is het meest belangrijke van het werk

~Plato

Het geheim van voorop lopen is starten

~Mark Twain

3. Werken in kaders

Niet meer kunnen stoppen is niet altijd handig. Het is belangrijk om voldoende te slapen, voldoende rust te nemen en goed te eten. Balans is zeer belangrijk, eenvoudig en tegelijkertijd complex. Ik werk daarom graag in kaders zodat ik op lange termijn vitaal blijf en mijn afspraken nakom. Het mooie van kaders is dat je ze kan vergroten of verkleinen, je kan bijsturen aan de hand van je ervaring. Dit in tegenstelling tot grenzen waarin je jezelf dus begrensd, jezelf limiteert. Hier kan je eenvoudig je agenda voor gebruiken, zie dit voorbeeld van een maandag:

 1. Ik begin met het werken aan deze website, dit is voor mij op dit moment het belangrijkste
 2. Daarna werk ik aan de marketing campagne van klant A, ik schat dat dit een uur tot anderhalf uur duurt. Ik plan 2 uur, beter tijd over dan tekort
 3. Tijd voor pauze
 4. Ik ga aan de slag met de website van dezelfde klant A, zo blijf ik in de flow van die klant, zie het kopje context switching
 5. E-mailbox checken
 6. De werkdag sluit ik af met een bespreking met klant B
 7. Sporten, belangrijk om vitaal te blijven
 8. De rest van de avond totdat ik ga slapen kan ik vrij invullen. Ik heb een voldaan gevoel want ik heb in alle rust kunnen doen wat ik gepland had

4. Het schakelen tussen context en het beruchte multitasking

Als je net als mij barst van de creativiteit en energie kan het gebeuren dat je meerdere projecten tegelijk start. Dit is niet productief, net zo onproductief als multitasking, verschillende taken tegelijk doen.

Wanneer je met meerdere zaken tegelijk bezig bent, naast dat je privé dingen moet doen, moet je brein steeds switchen van context. Je herkent vast dat het even duurt om op te starten en dan na enkele minuten al in een flow komt. In deze flow ben je super productief en onderneem je Massive Action en bereik je topresultaten. Maak gebruik van dit momentum. De resultaten die je bereikt motiveren je weer om verder te gaan.

Daarom is het belangrijk om afleiding te vermijden. Wanneer je in de flow bent en je krijgt een telefoontje, een collega komt binnen, je checkt even je e-mail etc. dan moet je hetgeen wat je echt wilt doen weer opnieuw opstarten .

Focussen op 1 taak of zelf een heel project tegelijk levert winst op. Dat kunnen we ervaren en aantonen met deze simpele oefening:

 1. Pak een leeg blad papier
 2. Schrijf hier van links naar rechts het volgende op:
  1. De eerste letter van het alfabet
  2. Het eerste Romeinse cijfer
  3. Het eerste cijfer
  4. Ga daarna door naar de volgende rij, ga door tot 10 en probeer het zo snel mogelijk af te ronden

Laten we het nu anders aanpakken. I.p.v. links naar rechts te gaan maken we eerst 1 serie af:

 • Schrijf eerst alle letters tot J
 • Daarna alle Romeinse cijfers tot X
 • En als laatste tot het cijfer 10

Welke methode ging sneller? De eerste of de tweede?

Omdat je brein in de tweede methode kon focussen op een serie tot deze af was gaat dat veel sneller en vloeiender.

Focussen op 1 project tegelijk

Zoals dit gaat voor kleine taken, is dit hetzelfde bij grotere projecten. Alles is relatief. Ook hier kan je kiezen om eerst 1 grote serie taken te voltooien en dan pas over te gaan naar het andere project. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit veel sneller gaat, productiever en met hogere kwaliteit. Door het continue switchen van context creëren we “waste”, verspilling van tijd en energie. Dit wordt duidelijk als we het visualiseren:

Stop met multitasking en focus op 1 ding tegelijk. Geef je taken en projecten de aandacht die het verdient!

5. Muziek & geluid als gereedschap

Het is fijn om te werken met muziek om je heen. Veel mensen worden afgeleid door hun denken wanneer het stil is. In de stilte wordt je uitgenodigd om naar binnen te gaan, naar je gevoel of interne dialoog. In plaats van alleen de omgeving te vullen met “ruis” zet ik muziek effectief in voor mijn concentratie. Ik heb meerdere manieren getest en eindig dit hoofdstuk met mijn favoriet van dit moment. Ontdek wat voor jou het fijnste is.

Motiverende video’s

Dit is vooral fijn bij het wakker worden. De eerste 20-30 minuten van de dag kan je makkelijker je onderbewustzijn bereiken omdat je brein nog in een andere frequentie draait. Een goed begin is het halve werk en daarom voed ik mijn brein met positieve energie en frequentie. Op YouTube zijn enorm veel video’s te vinden die je gratis kan beluisteren. Hier 1 van mijn favoriete met elementen van Think & Grow Rich en humor:

Wanneer je alleen muziek wilt dan kan film muziek goed helpen. Mijn favoriet: Hans Zimmer en dan vooral de nummers Time en The Dark Knight.

512Hz muziek

Muziek is trilling met een bepaalde frequentie. Deze frequentie wordt uitgedrukt in Hertz. Uiteraard wil je gezonde positieve trillingen op je af laten komen. Hiervoor kan je luisteren naar 512Hz muziek. Voor mij creëert dit een rustige, gebalanceerde en harmonieuze stemming. Er bestaan nog meer fijne frequenties zoals 528Hz en 432Hz.

Binaural Beats

Dit geluid luister je met koptelefoon op of oordopjes in. Er worden geluiden gespeeld in twee verschillende tonen, een frequentie in je linkeroor en een net wat andere frequentie in je rechteroor. Hierdoor creëert je brein een derde toon om dit verschil te compenseren. Dit zorgt ervoor dat de trillingsfrequentie van je hersenen veranderd. Veranderd naar een trilling die jij wilt. Je kan dus van stress naar focus gaan of naar heling en slaap. Dit kan dus zeer goed helpen bij je concentratieproblemen. Ikzelf ervaar een rustig hoofd en minder denken zodat ik beter kan concentreren. Wel kan ik er niet heel lang naar luisteren, dan wordt het te veel. Maximaal een half uurtje maar dat is persoonlijk uiteraard.

Brain.fm

Als het op geluid aankomt mijn favoriet. Deze muziek zorgt ervoor dat ik zelfs de Pomodore techniek (zie volgend kopje) niet meer nodig heb. Ik kan eenvoudig 2 uur aan een stuk geconcentreerd werken mits ik afleiding minimaliseer.

Brain.fm is wetenschappelijk ontwikkeld geluid/muziek welke helpt bij focussen. De technische uitleg kan je lezen op hun site. Ik hou meer van doen/ervaren dan van onderzoek dus ik heb het gewoon getest. Je kan 5 sessies gratis beluisteren en voor mij werkt het als een trein, of beter gezegd: het laat mij werken als een sneltrein 😊

Naast focus kan je kiezen voor relaxen en slapen. In de mobiele app ook nog voor opladen. Zoals je op hun website kan lezen heeft het team enorme passie voor het ontwikkelen van de beste muziek samen met psychologen en neuro wetenschappers.

6. De Pomodore techniek

Voordat ik Brain.fm ontdekte maakte ik graag gebruik van deze techniek om te focussen. De Pomodore techniek maakt gebruik van kaders in de vorm van tijd. Je hebt een takenlijst die je voor deze dag wilt afronden, een takenlijst waarop je je wilt concentreren. Kies een taak en zet een timer voor 25 minuten. Na deze 25 minuten geef je jezelf een pauze van 5 minuten. Omdat je met jezelf afspreekt dat je 25 minuten geconcentreerd met een taak of meerdere taken aan de slag gaat blijf je (onbewust) beter binnen dit kader. Je weet dat er snel een korte pauze aankomt dus wanneer de verleiding tot afleiding komt wacht je tot deze pauze. Je stelt afleiding uit in plaats van dat je het werk uitstelt.

Bedenk voor jezelf iets leuks voor de korte pauze, een beloning die je tof vind. Op deze manier legt je brein een link tussen werken en plezier. Op naar de volgende gemotiveerde 25 minuten zonder concentratieproblemen!

7. Je werk voorbereiden

Op zondagavond kijk ik graag naar de werkweek die eraan komt  en plan deze (in grote lijnen) in. Op deze manier ben ik voorbereid en weet wat me te wachten staat. Het voorkomt ook dat ik meega in de waan van de dag en reactief bezig ben. Ik heb rustig de tijd om na te denken wat echt belangrijk is en wat prioriteit heeft die week. Als je dit niet voorbereid dan word je geleid door telefoontjes, e-mails en andere externe input. Je gaat dan brandjes blussen, terwijl dit waarschijnlijk niet direct nodig is. Vaak brand het helemaal niet.

Elke avond kijk ik even naar de volgende dag. Eventueel kan je wat schuiven als prioriteiten veranderd zijn. Door actief met voorbereiding bezig te zijn gaat je onderbewustzijn hier ook mee aan de slag en helpt het je om te concentreren.

Breek je werk op in kleine stukjes

Soms kunnen we blokkeren als we tegen een groot project aankijken of een grote taak. Zelfs een berg afwas kan ervoor zorgen dat we niet beginnen met het afwassen zelf. Breek daarom het werk in kleine stukjes. Begin bij het afwassen van 1 bord en dan het volgende. Voor je het weet is de afwas klaar en kan je dit weer afvinken van je lijstje.

Verdeel elke moeilijkheid in zoveel mogelijk uitvoerbare nodige stukjes om het op te lossen

~René Descartes

8. Algemene tips

Ik wil graag afsluiten met enkele algemene en wellicht voor de hand liggende tips voor het tegengaan van concentratie problemen.

Toch afgeleid?

Switch gewoon rustig terug naar je focus. Bekritiseer jezelf niet voor de afleiding, dit heeft iedereen. Minimaliseer de kans tot afleiding. In de Verenigde Staten is het bijvoorbeeld heel gewoon om alle telefoontjes naar voicemail te laten gaan en deze te beluisteren wanneer het JOU uitkomt.

Vitaliteit

Zorg ervoor dat je vitaal bent en blijft. Sport, eet gezond, mediteer, gebruik de wisseldouche en neem voldoende rust. Goed slapen doet vaak al wonderen.

Leven in het NU

Blijf aanwezig in dit moment. Denken aan de toekomst of het verleden zorgt alleen maar voor afleiding en dus concentratieproblemen.

Wanneer je je somber voelt leef je in het verleden
Wanneer je je gestrest voelt leef je in de toekomst
Wanneer je je in vrede voelt leef je in het moment