Het onproductieve schuldgevoel

“Ik zou dit eigenlijk moeten doen” is gelijk aan “ik ga dit niet doen”.

Schuldgevoel en angst zijn niet productief ja ik zou dit moeten doen zal je nooit gemotiveerd hebben.

Wat je uitstraalt krijg je terug: “ja ik zou dat moeten doen maar ik ben te lui”. Als je dat blijft herhalen dan zul je ook lui zijn. Fitness: “Ik kan nooit zo gespierd worden”. Dan word je het ook niet.

Schuldgevoel transformeren

Herken het schuldgevoel, laat het toe en schrijf het op en kijk waarom en waarom en waarom. Bijvoorbeeld: ik wil investeren, waarom heb ik een deel van mijn spaargeld nog niet geïnvesteerd? Omdat het boek over investeren op zolder ligt. Waarom ligt het boek op zolder? Omdat ik geen tijd had toen ik het boek kocht. Waarom had ik geen tijd? Ik was te druk met andere zaken. Nu is er wel tijd. Ik pak het boek morgen op. Wees niet te streng voor jezelf, niet meteen overdreven in actie opgaan. Het binnenin herkennen van het gevoel is al een fantastische start. Je kan je dan voornemen om morgen met die bepaalde actie aan de slag te gaan. De herkenning alleen al zorgt voor enorm veel wilskracht om de volgende dag dan ook een moment vrij te nemen om te beginnen lezen in het boek. Ookal is het maar 1 hoofdstuk of 1 pagina. Een goed begin is het halve werk.

Zo gaat het ook met advies geven aan anderen. Als iemand met een probleem naar je toe komt en zich daar schuldig over voelt kan goed technisch advies te snel en hard aankomen ook al is het goed en liefdevol bedoelt. Het kan zijn dat de persoon er op dit moment nog niet klaar voor is om met die sneltrein mee te gaan. Met een overweldigend advies als OK dan moet je DIT en DIT en DAT doen kan deze persoon zich schuldig gaan voelen. Vraag door over de gestelde vraag en geef de persoon iets mee. Bijvoorbeeld een boek (of verwijzing naar) om te lezen of de vraag om het probleem op papier uit te werken. Wanneer iemand er dan op eigen initiatief mee aan de slag gaat en zelf gaat ontdekken onstaat er ruimte voor concreter advies. Deze stappen gelden ook voor jezelf.

Ga rustig te werk en wees niet hard voor jezelf want dit werkt niet. Bijvoorbeeld bij het voornemen niet meer te snoepen. Je kan zeggen: “VANAF NU RAAK IK GEEN SNOEP MEER AAN”. Hoe lang zou dit duren? Je kan het ook omdraaien van schaarste naar overvloed: “vanaf nu is zaterdag de dag waarop ik eet wat ik wil, de andere dagen van de week snoep ik wat minder tot niet”. Of je hebt bijvoorbeeld al 5 jaar het idee om een bedrijf te beginnen en omdat je nog geen bedrijf hebt voel je je schuldig en vreet het idee aan je. Herken het en kijk of je echt een bedrijf wilt starten, zo niet dan is dat ook prima en kan het idee rusten. Wanneer het antwoord ja is kun je je in plaats van schuldig voelen ook kijken wat je eerste opties zijn om ermee aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld het bezoeken van een seminar, een cursus volgen, kijken bij andere bedrijven/start ups, een coach inhuren etc. Begin met de eerste stap, hoe klein deze ook lijkt. Op deze manier kickstart je jezelf om te beginnen met lopen. De kosten van een coach zijn niks vergeleken met de kosten van energie als dit idee in je achterhoofd blijft. De kracht zit in de actie.

4 stappen voor het transformeren van het schuldgevoel:
1. Herken en onderzoek het schuldgevoel
2. Vraag waarom en vraag steeds dieper waarom voor een gedetailleerd beeld
3. Schrijf het op
4. Ga de volgende dag aan de slag met de eerste stap(pen)

Fijne ontdekkingsreis!