Vind je passie! Wat als geld er niet toe doet

Wat ben ik nu eigenlijk aan het doen? Je passie vinden of her-ontdekken is niet eenvoudig in deze maatschappij waar er geen tijd voor is en alles snel moet. Op de basisschool (in mijn ervaring) maak je op je 11e of 12e een Cito toets waardoor je meteen in een vakje geduwd word. Is het niet beter om dan nog rond te spelen, te ontdekken en je gevoel te volgen? Na een school carrière word er gekozen voor hetgeen wat het meeste verdiend. Na een aantal jaren in deze situatie en omgeving is dit desastreus voor je geluk. Hier kun je uiteraard 80 mee worden, maar of je dat wilt is een andere vraag. Geld komt vanzelf wanneer je je passie volgt en doet waar je goed in bent. Deze 2 dingen gaan altijd samen. Onderstaande video van Alan Watts vind ik heel inspirerend en licht dit onderwerp goed toe:

Onderstaande punten helpen mij om echt te kijken naar wat ik leuk vind.

  • Kijk terug naar je jeugd: wat vond je leuk en gaf je energie?
  • Kijk naar het hier en nu: welk werk en/of activiteit laat de tijd voorbij vliegen en geeft je energie?
  • Sluit je ogen en visualiseer jezelf in een voor jou saaie baan en kijk welk gevoel je daar bij krijgt, luister naar je lichaam. Visualiseer dan stap voor stap de keuzes die je op dit moment hebt en kijk dan welk gevoel je krijgt. Zo zal het duidelijk worden welk pad je wilt gaan bewandelen.

Meerdere passies

Natuurlijk kun je niet meteen van punt A naar Z wandelen, maar wel stap voor stap je doel bereiken. Het kan voorkomen dat je meerdere passies hebt. Als ik naar mezelf kijk: ondernemen, muziek luisteren/maken, sport, spiritualiteit, genieten en ga zo maar door. Het is mogelijk om meerdere passies en hetgeen wat nodig is (huur/hypotheek moet ook betaald worden) te doen. Hoe? Aan het einde van de dag plan ik de volgende dag in. Dit kan in je Outlook kalender, agenda op papier etc. Kies maar iets wat je het leukste vind. De volgende dag ga ik dan aan de slag binnen dit kader. Het fijne van een kader is dat deze verlegd kan worden, je zit hier dus niet aan vast zoals bij grenzen. Wanneer iets niet af is binnen de geplande tijd dan is dit niet erg. Zo krijgt alles wat je vooruit wilt brengen een zetje. Voorbeeld als zelfstandige ondernemer: