Voor jezelf beginnen: waarom is verkopen jouw belangrijkste taak?

INHOUDSOPGAVE

Wanneer je voor jezelf wilt beginnen geef ik graag mee dat verkopen DE belangrijkste taak is die je hebt. Verkopen zorgt voor een geldstroom, het zorgt ervoor dat je bedrijf kan blijven bestaan. Als je verkoopt heb je geld om verder te kunnen investeren in je bedrijf zodat je bedrijf groeit, je team kan uitbreiden met specialisten (tijd kan inkopen) en je een buffer hebt in rustigere periodes zodat je zelf ook rust hebt.

Welke kennis doe je op als je voor jezelf gaat beginnen?

Het loont dus zeker om te investeren in verkoopkennis. Hoe kan je het beste verkopen? Hoe converteer je meer mensen naar een betalende klant? Je kan trainingen en/of workshops volgen, maar het kan ook eenvoudig thuis vanuit de bank in je vrije tijd met goede boeken. Ik deel graag de volgende aanraders met je:

 • Sabri Suby: Sell Like Crazy
  Van deze ondernemer heb ik beter leren verkopen en diepere kennis opgedaan over marketing. Hij is de inspiratie van dit artikel.
 • Al Ries & Jack Trout: 22 Immutable Laws of Marketing
  Oud maar goud. Marketing skills zijn belangrijk wanneer je gaat verkopen. Deze informatie is een goede basis over marketing. Het boekje is klein en leest zeer makkelijk en snel.
 • Richard Branson: Like a Virgin
  Een kijkje in het leven van een topondernemer. Je kan lezen hoe hij te werk gaat en uiteraard komt er veel over verkopen in terug. Check ook zijn moed en hoe hij durft te verkopen: “Sell it and figure out later how to do it”
 • Dale Carnegie Dr. Arthur R. Pell: How to Win Friends & Influence
  Verkoop heeft veel met communicatie te maken. Dit boek is één van de beste boeken wanneer het gaat over communiceren met mensen. Communiceren met je potentiele klanten dus. Ik heb het boek even laten liggen vanwege de titel. Het kwam manipulerend over op mij, maar dit is zeker niet het geval.

Robert T. Kiyosaki: Rich Dad Poor Dad
Een mooi boek over geld, verkopen en mindset. Het is in een toffe stijl geschreven en de eerste pagina’s geven je meteen meer inzicht over verkopen.
NL versie: Rijke Pa, Arme Pa

Kijk je liever video? Dan kan je al beginnen met deze 2. De meeste content die ik deel is in het Engels. Dit komt omdat er veel meer waardevolle content in deze taal te vinden is.

Uit je comfortzone

Verkopen nodigt je uit, nee, dwingt je om uit je comfort zone te gaan. Om nieuwe mensen te ontmoeten en hiermee in oprecht, geïnteresseerd contact te gaan. Het ligt eraan welke strategie je gebruikt maar het kan zijn dat je op 1 dag 50 bedrijven belt om te kijken waarin jouw bedrijf de persoon aan de andere kant van de lijn kan ondersteunen. Je kan op beurzen gaan staan waar honderden mensen voorbij je stand komen en er veel van die mensen stoppen bij je stand. Elke keer opnieuw presenteer je jezelf en je bedrijf.

Uit je comfortzone gaan is geweldig! Daar ligt de groei! Je gaat voor jezelf beginnen, je gaat al uit je comfortzone en ik wil je uitnodigen om nog verder te gaan door jezelf te laten zien. Zo groei je harder en word het “oncomfortabele” meer gewoon voor je.

Een verkoper zijn is fout

Soms bestaat de perceptie dat verkopen fout is, dat verkopen manipuleren is of zelfs oplichting. Nee dat is verkopen niet. Verkopen is meerwaarde leveren aan andere mensen. Waarde toevoegen door een top product of een top dienst te leveren waarmee iemand geholpen is. Verkopen is dus eigenlijk andere mensen helpen en daarbij ook jezelf in de vorm van geld waar jij weer dingen van kan kopen. Dit kan zijn van schoonmaakdiensten zodat je een schoon huis hebt, marketingdiensten zodat bedrijven een groter marktaandeel krijgen tot een product wat het werk in de keuken sneller en makkelijker maakt.

Verkoop jij aan jezelf dat verkopen echt fout is? Transformeer dit dan naar het feit dat je mensen helpt. Sowieso is overleven 1 van de menselijke basis behoeftes. In de huidige wereld heb je een dak boven je hoofd door de huur of hypotheek te betalen. En met alleen mijn glimlach heb ik helaas geen eten uit de supermarkt mee kunnen nemen 😊

Vinden andere topondernemers verkopen ook het belangrijkste?

Ja. Als ik andere ondernemers bestudeer, bijvoorbeeld Elon Musk (Tesla, SpaceX), dan zie ik ook dat ze bij elk nieuw project of elke nieuwe onderneming de focus hebben op geldstroom. Elon Musk is begonnen met PayPal, heeft dit verkocht en heeft al dat geld geïnvesteerd in Tesla. Wanneer hij deze auto’s voor niks had weggegeven werden er geen Tesla’s meer gemaakt want dan was het geld op. Dan had hij ook de productieproblemen van de volledig gerobotiseerde fabriek niet kunnen opvangen en bestond SpaceX nu niet. Zijn nieuwste project waar wederom zijn vermogen in zit.

Wat ik ook terugzie is dat deze nieuwe projecten elke keer weer om moed vragen. Bij deze ervaren ondernemers natuurlijk op een heel ander level, maar dat is relatief. Het is elke weer een risico wat er genomen word. Richard Branson beschrijft dit bij de opstart van Virgin Active (fitness school) maar zoals hij zegt, vrij vertaald: “Moed is aan het roer staan terwijl je in je broek pist”. Ondanks de spanningen die je voelt het toch gewoon doen en je hart volgen.

Brood bakken of brood verkopen? Hobby of overleven?

Nu je dit artikel bijna hebt gelezen wat is dan het belangrijkste? Boord bakken of verkopen? Inderdaad! Brood verkopen. Ik heb liever dat een bakker brood verkoopt wat hij nog niet gebakken heeft en dan als een gek aan de slag moet of zelfs brood bij een collega moet inkopen en dan verkopen met een marge.

Als je het leuk vind om brood te bakken, hiermee te experimenteren etc. dan kan je dat altijd ’s avonds na je werk doen als hobby. In de vorm van een onderneming, een bakker is het verkopen van het brood toch echt het belangrijkste. Een bakkerij beginnen die je na 2 maanden weer moet sluiten omdat het geld op is wilt niemand natuurlijk.

Verkopen uit angst

Ik kan uit eigen ervaring spreken dat verkopen uit angst NIET werkt. Een project stopte abrupt en op één ochtend was de helft van mijn geldstroom weg en begon meteen een onzekere toekomst. Ok dacht ik, doelen opzetten, 50 bedrijven per dag bellen, dat moet een X aantal verkopen opbrengen.

Helaas.. Ik kwam niet verder dan 5 telefoontjes per dag en dit leverde niks. De telefoontjes waren te geforceerd, ze waren gedreven door angst. Angst voor tekort. Bewust of onbewust merken mensen dit en dat sluit de deur, je woorden komen niet binnen. Pas toen ik dit los kon laten en vooral weer vertrouwen had in mezelf na de abrupte verandering begon het te werken en waren de telefoontjes goede en open gesprekken.

Ik deel deze ervaring zodat je dit kan voorkomen. Als je merkt dat je de straat op gaat, in de telefoon klimt of op beurzen staat vanuit angst en/of vanuit een moeten zorg dan eerst voor rust. Deze rust krijg je door zelfverzekerdheid. Ongeacht je huidige bankrekening of verkopen die in de pijplijn zitten blijf je zelfverzekerd, dat straal je dan uit en dan ga je aan de slag.

Succes!