Chakra Healing: laat je energie (weer) stromen

INHOUDSOPGAVE

Zoals in het algemene Chakra artikel beschreven is een Chakra een knooppunt van energie. Een Chakra is niet kapot of beschadigd, het kan wel zijn dat er door een blokkade de energie niet goed doorstroomt. Door middel van Chakra Healing wordt nagegaan of deze blokkade getransformeerd kan en mag worden. Zie het artikel Chakra kleuren voor een overzicht van de levensgebieden.

Net zoals wij heel zijn maar er soms dingen tussen zitten of dat we zelf zaken tussen ons en onze heelheid zetten kan het ook zijn dat we een bepaald levensgebied niet volledig ervaren door een blokkade in de energie.

Chakra Healing & Blokkades

Chakra’s zijn gekoppeld aan levensgebieden als je fysieke lichaam, intieme relaties, genieten en bijvoorbeeld financiën. Op verschillende manier kunnen blokkades optreden in je energie. Simpel door niet genoeg aandacht te geven aan een bepaald gebied zoals voor je lichaam zorgen door te sporten en gezond te eten.

Dit oppakken kan soms voldoende zijn om weer contact te maken met dit Chakra, dat levensgebied. In dit voorbeeld kan tijd doorbrengen in de natuur ook helend zijn. Het is niet voor niks dat artsen natuur officieel kunnen voorschrijven om angst te verminderen, geluk te verhogen en bloeddruk te verlagen. Dat klinkt heel simpel en heel goed te doen maar vaak gebeurd het dat we ons bijvoorbeeld verliezen in ons werk en er jaren geen aandacht aan geven.

Naast dat aandacht soms voldoende is, kan het zijn dat een blokkade heviger is door een trauma. Gebeurtenissen in je jeugd, het abrupt overlijden van een vriend, oorlog, ontslag etc. Hiervoor is professionele begeleiding nodig in een veilige omgeving. Als de blokkade geen doel meer dient maar er wel nog zit kan dit enorme impact hebben op en in je leven.

Inderdaad geen doel meer dient. We zijn hier om te leren en het leven gebeurt niet tegen ons maar voor ons. Een blokkade bestaat niet om ons gewoon simpel te pesten. Soms helpt dit bijvoorbeeld om je de juiste weg te laten bewandelen, de juiste mensen op het juiste moment te ontmoeten en het zorgt ervoor dat je geen risico’s neemt waar je nog niet klaar voor bent. Het nodigt ook uit om naar binnen te kijken en te leren wat innerlijk groei is.

Chakra Healing is transformatie van een blokkade, de energie die vastgezet is veranderen zodat de weg weer vrij is voor een goede doorstroming van energie. Bijvoorbeeld transformatie van angst in het tweede Chakra naar weer een gevoel van veiligheid zodat je durft te genieten van het leven.

chakra-healing-surf

Reflectie in de buitenwereld

Onderaan in mijn persoonlijke voorbeelden kan je teruglezen hoe blokkades binnenin zich reflecteren in de buitenwereld. Het klinkt heel cliché maar: zo buiten zo binnen en zo binnen zo buiten.

Buitenom het cliché is het wel waarheid. Innerlijke blokkades vertalen zich in je buitenwereld. Daarom is het belangrijk om tijd te nemen voor jezelf, om aandacht te geven aan je binnenwereld. Uiteraard ook aan jouw buitenkant maar in onze huidige wereld en maatschappij ligt de focus vooral op die buitenwereld en gaat de aandacht naar binnen verloren.

Neem eens een moment voor jezelf, een moment zonder externe factoren en afleiding. Sluit je ogen en voel je lichaam, ga na welke plek in je lichaam aandacht vraagt. Volg je ademhaling en kijk wat je lichaam je wilt vertellen. Dat is al een mooie eerste stap om je bewust te worden van jouw eigen binnenkant.

Een “simpel” onverwacht voorbeeld

Wanneer we opgroeien zijn onze ouders onze voorbeelden. Een scenario verteld door mijn leraar laat zien hoe makkelijk een blokkade kan optreden in onze energie.

Dit voorbeeld gaat over een zakenman die zijn dochter voor het eerst meenam op reis naar Azië. Stralend en trots van geluk was hij dat hij deze ervaring kon delen met zijn dochtertje. Na de boarding van het vliegtuig van een Aziatische maatschappij kwam een stewardess langs en gaf zijn dochtertje een tekening en kleurpotloden zodat ze zich kon vermaken tijdens de lange reis. “Dat is een aardige en mooie vrouw hè” zei de zakenman goedbedoeld tegen zijn dochter die voor het eerst kennismaakte met een andere cultuur, een ander ras en later een ander continent.

Mooi en aardig waren de woorden die haar bijbleven en ze koppelde deze aan het Aziatische uiterlijk terwijl zij Westers is. Deze jongedame groeide op met een negatief zelfbeeld. Zij kon nooit aardig en mooi zijn! Althans dat dacht ze, want om mooi en aardig te zijn moest je een Aziatisch uiterlijk hebben en niet Westers zoals zij. Dat had papa immers verteld en laten zien. Elke keer dat ze in de spiegel keek klopte het beeld niet met mooi en aardig. Niet meer bewust zijnde van de ervaring in haar jeugd liep deze ondertussen jong volwassen vrouw nog steeds rond met een negatief zelfbeeld. Iets wat zoals je kan verwachten haar energie met betrekking tot intieme relaties blokkeerde.

Gelukkig is deze blokkade later getransformeerd in een consult.

chakra-healing-stewardess

Persoonlijk voorbeeld

Practice what you preach. Ik begeleid geen mensen omdat ik deze kennis in een paar boeken heb gelezen. Ik heb uiteraard het meeste geleerd door ervaring. Naast de honderden consulten die ik tijdens mijn opleiding heb gegeven en ontvangen, heb ik ook mijn eigen ervaringen met persoonlijke groei.

Tijdens mijn opleiding aan de Leonardushoeve had ik moeite met contact maken met het eerste Chakra. Het levensgebied waar je aard en hier helemaal kan zijn in het hier en nu. Ik had meer interesse in wat er zich boven allemaal afspeelt. Dit was omdat er angst was om te aarden, daarom vluchtte ik in de bovenste Chakra’s en dat belemmerde mij om de dingen neer te zetten die ik toen wilde bereiken in die periode. 

Toen ik mij hier beter bewust van werd wilde ik hier naast de opleiding uitvoeriger mee aan de slag (hoezo prestatiegericht 😊). Ik vroeg aan mijn leraar of er geen extra workshop was met betrekking tot healing van het eerste Chakra. Hij zei: “om goed te kunnen aarden moet je je wel eerst veilig voelen”. Ik dacht: “veilig voelen? Ik voel me hartstikke veilig..” Haha dat bleek later wel anders toen ik dit levensgebied meer aandacht gaf en met begeleiding dieper naar binnen ging. Het onveilige gevoel is getransformeerd naar een veilig gevoel waardoor ik nu veel beter kan aarden en zaken in een fijne stroom neerzet dan toen met de blokkade. De blokkade heeft mij enorm veel doorzettingsvermogen doen ontwikkelen.

Eén van de oorzaken van deze blokkade is het kleine auto ongeluk van mijn ouders toen ik nog in de baarmoeder zat😊 Iemand reed door rood terwijl de auto van mijn ouders stond te wachten om af te slaan.

Gelukkig was er alleen materiële schade, maar aangezien het eerste Chakra zich al begint te ontwikkelen vlak voor de geboorte kreeg deze ontwikkeling een optater. Stel je voor dat je je (onbewust) in een veilige omgeving vertoeft en ineens een keiharde knal en uiteraard een enorme schrik bij mijn moeder. Welkom op Aarde 😊

Een gesloten hart

Na een relatiebreuk leek het mij verstandig om mijn hart te sluiten wat gelukkig niet makkelijk is voor mij. Ik dacht als ik het verdriet afsluit dan voel ik het ook niet. 

Het eerste uur gaat dat goed maar je voelt al dat het verdriet zich opstapelt en naar buiten wilt. Als je je hart bewust gesloten houd wordt het leven steeds zwaarder want het element van het Hartchakra is lucht en luchtigheid in het leven is zeer belangrijk.

In plaats van dat ik het verdriet niet voelde begon ik het leven steeds zwaarder te ervaren. De zonsopgang was niet meer mooi, vogels floten vals. Het mooie van het leven was er niet meer en door het gesloten hart was er geen zelf liefde.

5 minuten bewuste en juiste aandacht geven aan deze plek liet mijn hart weer open gaan, langer was niet nodig. Het verdriet kon naar buiten en de energie stroomde weer. De vogels floten weer fantastisch, misschien hadden ze voorheen hun dag niet 😉

chakra-healing-open-hart