Chakra: Bewustzijn in je emotionele snelweg

INHOUDSOPGAVE

Bewustzijn hebben in je eigen emotionele snelweg, je eigen emotionele systeem is goud waard! Eén nadeel: als je er éénmaal aan begint is er geen weg meer terug 😊 Inzicht krijgen in je emoties en blokkades hierin kan met behulp van het Chakra systeem. Een Chakra is een energetisch wiel of schijf in je lichaam. Wikipedia omschrijft het ook als cirkel. Een Chakra heeft inderdaad de vorm van een cirkel.

Een schijf, wiel of cirkel welke energetisch is en dus niet tastbaar blijft nog altijd een beetje vaag. Daarom beschrijf ik het graag in mijn eigen woorden.

Door ons lichaam lopen energiebanen, de zogenaamde nadi’s. Dit is een kanaal of snelweg van je levensenergie ook wel prana of chi genoemd. Deze energiebanen komen geconcentreerd bij elkaar op een knooppunt en dit knooppunt word een Chakra genoemd.

Chakra Bewustzijn in je emotionele snelweg-knooppunt

Dit knooppunt van energie kan je vergelijken met een rotonde. Een plaats waar auto’s (energie) bij elkaar komen en doorrijden naar de volgende rotonde (Chakra). Het kan zijn dat wanneer er iets traumatisch gebeurd in je leven een auto geparkeerd blijft op de rotonde. Dit komt natuurlijk de doorstroming andere van auto’s, van energie naar de volgende plek niet ten goede. Hierover kan je meer lezen in het artikel Chakra Healing

Hoeveel en welke Chakra’s zijn er?

Er zijn 7 grote energetische knooppunten in ons lichaam, dus 7 Chakra’s elk met hun specifieke kenmerken. Na verder onderzoek ontdek ik dat we kunnen spreken van 12 Chakra’s zoals een compleet octaaf van een piano met zeven witte toetsen en vijf zwarte.

chakra hoeveel zijn er

Er zijn zeven grote energetische knooppunten in ons lichaam, dus zeven Chakra’s elk met hun specifieke kenmerken. Na verder onderzoek en ervaring ontdek ik dat we kunnen spreken van twaalf Chakra’s zoals een compleet octaaf van een piano met zeven witte toetsen en vijf zwarte. Omdat de vijf “extra” Chakra’s minder bekend zijn en buiten het lichaam bestaan focus ik mij in dit artikel op de zeven hoofdchakra’s. Wil je meer lezen over het systeem van twaalf dan kan dat hier

Elk energetisch knooppunt in je lichaam heeft dus haar specifieke kenmerken, elementen en levensgebieden. Naast dat je op basis van gevoel in je lichaam en een specifieke plek aan een Chakra kan koppelen, kan je ook nagaan op welk levensgebied het minder stroomt op dit moment in je leven. Vanuit dat inzicht op twee mogelijke manieren kan je zien in welk Chakra op dit moment de groei ligt. Chakra’s kunnen ook een hele sterke verbinding met elkaar hebben zoals het tweede en het vierde chakra. Elk knooppunt heeft ook haar eigen kleur. Dat kan helpen bij meditatie. Zie voor de Chakra kleuren een apart artikel met afbeeldingen.

Eerste Chakra: Aarde, Overleven, Geld & je Lichaam

Onze basis. Overleven is in eerste instantie het allerbelangrijkste, een huis zonder goede fundering blijft helaas niet staan. Het is onze verbinding met de Aarde waardoor overtollige energie goed kan wegstromen in de Aarde zoals een geaard stopcontact. Stevig met beide benen op de grond staan zorgt ervoor dat je de juiste handeling uitvoert om te overleven. Een mooi dak boven je hoofd, voldoende geld, focus & discipline. Je bent er en je mag er zijn. Je bent gezond, voelt je goed in je lichaam en manifesteert wat je wilt in de materiële wereld met een gevoel van zekerheid. Je kent je grenzen en weet deze te bewaken.

 

eerste chakra fundering

Tweede Chakra: Veiligheid, Dualiteit & je Emotionele Schatkist

Je voelt je veilig dus je geniet! Je hebt vertrouwen in het leven, jezelf en in de wereld om je heen. Je voelt je voldaan en laat jezelf meevoeren in de stroom van het leven. Het element van het tweede Chakra is dan ook water. Hier komen we ook in aanraking met de wereld van dualiteit. Warm en koud, licht en donker, verdriet en plezier. Het leven kent haar ups en downs en door ons veilig te voelen en te vertrouwen kunnen we dit accepteren. Deze flow van op en neer is zelfs terug te zien in de strengen van ons DNA.

tweede chakra-DNA

Hier ligt naast seksualiteit ook emotie en dus verdriet opgeslagen, daarom gebeurt het vaak dat we hier van wegvluchten. Maar in verbinding zijn met dit levensgebied is juist extreem waardevol! Onder de modder ligt de schatkist met jouw parels zoals ik dat beschrijf in het artikel (V)erken jezelf.

Het leven is aan verandering onderhevig. Een goede gebalanceerde verbinding met dit Chakra zorgt voor flexibiliteit in hetgeen wat op je pad komt en zorgt voor gezonde grenzen. Enjoy the ride and go with the flow.

tweede-chakra-flow-water

Derde Chakra: Transformatie, Kracht, je Ego, Passie & je Vuur

Vuur zorgt voor transformatie. Ons lichaam verbrand eten in ruil voor energie, in een haardvuur wordt hout verbrand in ruil voor warmte. Ons innerlijk vuur transformeert ons verlangen en onze dromen met onze wil als brandstof naar realiteit. Naar onze identiteit, diegene die we willen zijn. 

Hier huist ook het ego en daar hangt soms een andere perceptie aan. Met het ego is niks mis, je hebt zelfs een ego, een persoonlijkheid nodig. Zo lang deze dienend is en gebaseerd is op kracht in plaats van macht dan is dat helemaal prima. Het derde Chakra zorgt voor speelsheid, goede humor, zelfdiscipline, een warme persoonlijkheid en het vermogen om uitdagingen het hoofd te bieden.

Dit levensgebied zorgt ook voor jouw eigen ruimte. Dat jouw ruimte niet te klein of te groot is, dat jij die ruimte inneemt die je verdiend. Daarom heeft dit Chakra ook een sterke koppeling met het Aura.

derde chakra vuur

Vierde Chakra: Liefde, je Hart & Harmonie

Heerlijk luchtig in het leven staan. De plaats van het hart zorgt voor luchtigheid en bevat dan ook het element lucht. Het vierde Chakra zorgt voor liefde en evenwicht. Leven vanuit je hart doe je door van jezelf te houden. Liefdevol, empathisch en meedogend door het leven te gaan. 

vierde-chakra-lucht

Het hartchakra is ook meteen het hart van ons energiesysteem, het centrum. Het is de verbinding van beneden naar boven en uiteraard ook andersom. In dit centrum komen de energiestromen samen en stromen vanuit je hart naar buiten. Je bemint en hebt het recht om bemint te worden. 

Je bent op andere gericht maar zonder dat dit ten koste gaat van jezelf. Bij een gezonde balans ga je door zelf ontdekking aan de slag met wat jij wilt, met wat jij voelt. Daarnaast houd je rekening met anderen. Je leven en alles wat daarin hoort krijgt de devotie en aandacht die het verdient.

vierde chakra hart

Vijfde Chakra: Expressie, Geluid, Creativiteit & Communicatie

Aangekomen bij de bovenste drie chakra’s van ons energiesysteem beginnen we bij het vijfde, het keelchakra. Hiermee communiceren wij onze energie naar buiten. Het zorgt voor zelfexpressie. Niet alleen in de vorm van geluid, wat het element is van dit chakra, maar ook door onze creativiteit. Denk aan tekenen, muziek maken, schilderen, dansen en zo verder. 

vijfde chakra schilderen

Naast dat we een prettige, fijne volle stem hebben zijn we ook een goede luisteraar. We hebben een goed gevoel voor timing en ritme en dat komt ook ten goede in gelijkwaardige gesprekken.

De keel is een vernauwing in ons lichaam. Dit is heel bewust. Alle energie komt hier samen en word in een soort wachtrij geplaatst zodat niet alles zomaar naar buiten vliegt. In dit levensgebied zorgen we voor de juiste kaders en de invulling hiervan. Op deze manier kunnen we ook de juiste verantwoording nemen. Zijn er geen kaders dan is het te groot. Zijn er grenzen dan staan deze vast en kunnen we ze niet verruimen wanneer de tijd daar is. Het vijfde chakra heeft dus ook alles te maken met verantwoordelijkheid. De juiste verantwoordelijkheid nemen binnen het kader. Dit geeft rust omdat de ruimte bekend is. Je kan je indenken dat verantwoording nemen over iets zonder einde, zonder dat het vooraf gedefinieerd is onrust oplevert. 

In rust kan je alles de nodige aandacht geven die het verdient. Daarom schrijf ik dit artikel hoofdstuk per hoofdstuk. Ondertussen bestaan er inzichten en ideeën voor het volgende of zelfs vorige hoofdstuk maar die parkeer ik. Op die manier is mijn aandacht volledig waar ik nu ben.

vijfde chakra vernauwing

Zesde Chakra: Intuïtie, Dromen, Inzicht & Visualisatie

Inzicht: innerlijk zicht hebben zorgt ervoor dat we afstand kunnen nemen van zaken. Bijvoorbeeld een fase in je leven, een relatie, een verbouwing en/of je onderneming. Door het grotere plaatje te zien kunnen we beter bijsturen. We maken beslissingen op basis van het geheel niet op basis van alleen een klein onderdeel wat wel impact heeft op het geheel. 

Wanneer we het gehele plaatje zien kunnen we ook de balans beoordelen. Bijvoorbeeld in een relatie. Focus je op die ene ruzie/discussie en verlies je jezelf helemaal in dat “negatieve” moment en maak je met oogkleppen een abrupte beslissing? Of neem je liever even afstand, kijk je naar het complete samenzijn en zie je dat dit onderdeel is van de groei en merk je op dat het in balans is? Dat het onderdeel is van het leven met haar ups en downs en dat je relatie eigenlijk super en positief is? Dan dien je uit te zoomen van dat ene moment, dat ene uurtje, zodat je de werkelijke balans kan opmaken. Dat uitzoomen doe je vanbinnen. Daarom innerlijk zicht.

zesde chakra inzicht

Wanneer je het heldere inzicht hebt kan je de juiste beslissingen maken en daarna verder gaan in het hier en nu (eerste Chakra). Jezelf niet verliezen, maar gewoon weer verder in dit moment met beide benen op de grond. 

Dit levensgebied zorgt ook voor een goed voorstellingsvermogen, de capaciteit om te kunnen visualiseren. Een waardevolle “tool” om bijvoorbeeld de filosofie van Think and Grow Rich toe te passen. Door middel van autosuggestie en visualisatie je doel(en) door te geven aan je onderbewustzijn. Je kan symbolisch denken, hebt een goed geheugen en kan zo ook je dromen herinneren en hier de nodige inzichten uithalen. 

In het contact met anderen geeft het ook het vermogen om recht door iemand heen te kijken. Door de buitenkant heen te kijken. De buitenkant laat vaak andere dingen zien dan wat er daadwerkelijk vanbinnen afspeelt. Intuïtief weet je dit dan gewoon en kan je er rekening meer houden. Wederom zie je het gehele plaatje en niet alleen een onderdeel.

Zevende Chakra: Intelligentie, Wijsheid, Bewustzijn & Eenheid

We zijn die golf in de grote oceaan. Onderdeel van die grote oceaan en tegelijkertijd ook één golf die meegaat met de stroom. Onderdeel van een organisme groter dan onszelf. Hiermee in verbinding zijn geeft ons een gevoel van eenheid, eenheid met alles. 

De duizendbladige lotus zoals dit Chakra ook genoemd wordt gaat vanzelf open als haar wortels in balans zijn en de energie goed door kan stromen naar boven. Net zoals bij een plant of boom. 

zevende chakra de duizendbladerige lotus

Doordat de lotus geopend is hebben we toegang tot een hogere intelligentie, toegang tot grote wijsheid. We hebben het recht om te weten en te leren. We weten waarom we hier zijn. Meesterschap is wat we willen ontwikkelen en zelfkennis is waar we ons in verdiepen. Innerlijke groei zorgt voor groei van onze buitenwereld. Leren en ervaren doet ons goed.

Gehechtheid kan soms voorkomen dat we verder gaan om verder te leren en te ervaren. Buiten de comfortzone ligt de groei en als je de beste van de klas bent is het tijd voor een andere klas.

Excessief en deficiënt

Als laatste wil ik nog meegeven naast alle andere zaken die nog vermeld kunnen worden over een Chakra zoals trauma’s, kleuren, leeftijd van ontwikkeling etc. dat een Chakra excessief of deficiënt kan zijn.

Excessief betekent uit balans en dan in de vorm van te veel, van buitensporig. Een excessief hartchakra bijvoorbeeld kan ervoor zorgen dat je teveel gefocust op anderen, teveel geeft en je jezelf daarmee weggeeft. Een overdreven excessief derde Chakra bijvoorbeeld kan tekenen vertonen van bovenmatige agressiviteit, koppigheid en woedeaanvallen. 

Deficiënt betekent uit balans en dan in de vorm van te weinig, onvoldoende of ontoereikend. Een deficiënt eerste Chakra bijvoorbeeld kan geldproblemen veroorzaken, het hebben van zwakke grenzen, angstig zijn en geen contact hebben met het lichaam. Terwijl een excessief eerste Chakra zorgt voor overgewicht, luiheid en angst voor verandering veroorzaakt. Een deficiënt vijfde Chakra resulteert in spreekangst, moeite met het verwoorden van je gevoelens en bijvoorbeeld een slecht ritmegevoel.

Tot slot

Het blijkt wel dat we een hoop over onszelf, ons gedrag en onze groeimogelijkheden kunnen leren met behulp van het Chakrasysteem. Deze kennis en wijsheid komt heel goed van pas bij Chakra healing, maar rationeel weten is dekt de lading, alles behalve dat. Het belangrijkste gereedschap is onze intuïtie ons gevoel. Ik heb dit gereedschap jarenlang ontwikkeld en mijn gereedschapskoffer uitgebreid. Deze ervaring pas ik toe in een Consult.