Basisbehoeften: de 6 die we allemaal hebben

INHOUDSOPGAVE

Basisbehoeften mens inleiding

Met jezelf verbonden zijn en je voldaan voelen is echte rijkdom. Er zijn genoeg mensen met enorm veel geld op de bankrekening die ongelukkig zijn. Of mensen met een uitgebreide vriendenkring, fantastische kinderen en een succesvolle carrière die toch nog iets missen, een leegte voelen. Het is belangrijk om in alles basisbehoeften te voorzien. Om deze behoeften in balans te brengen wanneer dat niet het geval is. Dit artikel laat de zes basisbehoeften zien die we als mens allemaal hebben.

Zekerheid

Het is belangrijk om zekerheid te hebben. We hebben allemaal een mechanisme wat ons aanstuurt om te overleven. Terwijl je dit artikel leest en niet zeker weet of het plafond wel standhoud dan zou je niet blijven zitten op deze plek. Wanneer je geen zekerheid hebt over je inkomen, je baan, je relatie, je gezondheid en bijvoorbeeld de veiligheid van je kinderen dan veroorzaakt dat enorm veel stress.

Het is daarom belangrijk om deze basisbehoefte op orde te hebben zodat je een goed fundament hebt waarop je je verder kan bewegen. Ongeacht je status, religie, cultuur en woonplaats: je wilt zekerheid hebben. 

We kunnen op verschillende manieren zekerheid verkrijgen:

  • Door routine in te bouwen
  • Onze dag of week voor te bereiden en te plannen
  • Je te verbinden met je geloof
  • Geld te sparen voor de toekomst en onverwachte gebeurtenissen
  • Zorgen dat je op een gezonde manier comfortabel leeft

Het verkrijgen van zekerheid gebeurt ook op minder gezonde manieren. Het kan zijn dat mensen andere mensen in hun groep klein proberen te houden om zelf de “grootste” te zijn en controle te behouden. Comfortabel leven betekent leven zonder angst en pijn. Er zijn manieren op korte termijn om pijn te voorkomen, bijvoorbeeld het drinken van alcohol of het gebruik van andere drugs. 

De belangrijkste vraag hier is: Geeft het je kracht of ontkracht jouw gedrag deze behoefte? Bevrediging op korte termijn is misschien fijn voor dat kleine moment maar op lange termijn breekt het net af. 

Het is veel gezonder om te geloven in jezelf, wetende dat je altijd wel een manier vind om de uitdagingen van het leven aan te gaan.

Onzekerheid / Variatie

Je basisbehoefte aan zekerheid is helemaal vervuld, ah fijn.. Je financiële situatie is top, je relatie fantastisch, iedereen is veilig en je weet precies wat er morgen gaat gebeuren en wat mensen gaan zeggen. Verveel je je al een beetje? Waarschijnlijk wel. Als je over alles in je leven zekerheid hebt dan is dat enorm saai en ben je ook niet gelukkig.

Daarom hebben we als mens ook variatie nodig in het leven. Avontuur, verassingen, onverwachte leuke gebeurtenissen. In alle basisbehoeften is het belangrijk om de vijfde behoefte mee te nemen: Groei. Als je zekerheid hebt dat je elke wedstrijd wint en dat ook doet is het ook niet leuk meer. Dan groei je niet meer en is het tijd voor een ander niveau.

Het is niet voor niks dat veel eigenaren van succesvolle ondernemingen nieuwe projecten starten. Ze hebben variatie nodig, gezonde spanning en nieuwe uitdagingen waar ze kunnen groeien. Buiten je comfortzone ligt de groei. Bijvoorbeeld Elon Musk: van betaalsysteem, naar elektrische auto’s en op dit moment ruimtereizen. Hij had ook kunnen stoppen maar dan zou zijn variatie behoefte niet vervuld zijn. Naast andere basisbehoeften uiteraard.

We kunnen op verschillende manieren variatie inbouwen in ons leven:

  • Je huis opnieuw inrichten, verbouwen of zelfs verhuizen
  • Een nieuwe functie op je huidige werk of zelfs een nieuwe baan met meer uitdaging
  • Vakantie naar een nieuw land
  • Nieuwe hobby of sport
  • Nieuwe studie
  • Je partner verrassen met iets wat je nog nooit gedaan hebt

Mogelijkheden genoeg! Een mooi voorbeeld zijn films. Je gaat naar de film, je bent zelf veilig (zekerheid) maar weet niet wat er met de personages gaat gebeuren (onzekerheid). Soms kijk je een film zelfs meerdere keren. Je hebt zekerheid dat het een goede film is en hoopt uit de behoefte aan onzekerheid dat je genoeg vergeten bent om het leuk te houden of dat je misschien wel nieuwe details ontdekt die je voorheen nog niet gezien had.

Deze eerste twee basisbehoeften wisselen elkaar dus dynamisch af en ondersteunen elkaar.

Betekenisvol zijn / Erkenning

Je leven is uniek, je hebt een doel, je bent belangrijk, je leven heeft betekenis. Erkenning krijgen voor hetgeen wat je doet is belangrijk. Of dit nou indirect of in directe vorm is. Je kan voor jezelf voldoening halen uit het feit dat je door jouw bijdrage mensen ziet groeien, bedrijfsresultaten ziet verbeteren of een glimlach op het gezicht van iemand tovert. Soms krijg je het ook direct terug doordat mensen laten zien dat ze dankbaar zijn, een bonus, promotie of in de vorm van complimenten.

Een ongezonde manier is om andere mensen klein te maken zodat jij de grootste kan zijn. Dit zie je ook terug in het agressieve deel van het bedrijfsleven. Situaties waar met voorbedachte rade kennis achtergehouden word zodat iemand “slimmer” kan blijven dan de ander.

Een andere manier om betekenisvol te zijn is gewoon harder of efficiënter werken en bouwen aan een beter product zonder andere bedrijven kapot te willen maken. Geweld is hier op een negatieve manier ook onderdeel van. Wanneer je iemand bedreigd ben je op dat moment het allerbelangrijkste in deze persoon zijn of haar leven. Geweld voorziet helaas dus ook in behoeften, daarom dat het bestaat. In het voorbeeld van geweld gaat het vooral om betekenisvol zijn en variatie. Met wapens kost het ook nog eens niet veel moeite om op die manier erkenning te krijgen.

Een neutrale manier is bijvoorbeeld je uniek kleden, unieke vaardigheden ontwikkelen, meer materie kopen, meer diploma’s en certificaten behalen etc.
Het kan ook in de vorm van geven, donaties, je tijd en liefde investeren in de gemeenschap. Dit is uiteraard heel positief en voorziet ook in de basisbehoefte om bij te dragen.

Verbinding & Liefde

Er is een behoefte om uniek te zijn maar het bijzondere is dat we ook verbinding willen met anderen. Naast uniek zijn resulteert dit ook in gedrag om hetzelfde te zijn. Hetzelfde voetbalshirt tijden een wedstrijd als blijk van samenhorigheid, in een team op werk voor hetzelfde doel gaan, verbinden met een partner met gemeenschappelijke interesses.

Mooie voorbeelden zijn top sporters, Hollywood sterren etc. Deze hebben hun behoefte aan betekenisvol zijn helemaal vervuld, maar missen ineens liefde en connectie. Vaak is het zo dat ze mensen op hun pad krijgen die iets van ze willen. In een relatie vinden ze liefde en connectie wel maar deze relaties zijn ook uitdagender. Ineens zijn ze niet die unieke atleet maar een gelijkwaardige partner en dat voelt dan vreemd en nieuw. Vaak wordt er dan uit de relatie gevlucht.

Kinderen bijvoorbeeld kunnen connectie verkrijgen door het goed te doen, maar als dit dan op den duur normaal word (of helaas genegeerd omdat het gewoon word) dan kunnen ze iets slechts doen en wel de aandacht krijgen. Of als je ziek bent kan je ook liefde en verbinding verkrijgen door aandacht. Volwassenen doen vaak hetzelfde alleen dan dramatischer en pijnlijker.

Je kan ook verbinding tot stand brengen door onvoorwaardelijk lief te hebben, door in de natuur aanwezig te zijn, door dankbaar te zijn voor alles wat je (om je heen) hebt, verbinding hebben met god, inspiratie door kunst, huisdieren.

Op een schaal van 0 tot 10 waar bevind jij je? Is het voldoende? Nee? Welke stappen ga je ondernemen? Maak vandaag nog een plan. 

Dat waren de eerste 4 basisbehoeften

Deze eerste vier behoeften zijn echt fundamenteel en er zijn zoals genoemd voldoende positieve manieren om deze te voldoen. Alleen om je echt volledig voldaan te voelen zijn deze vier niet voldoende.

Het mooie van de volgende twee basisbehoeften is dat je ze kan verweven in de eerste vier. Je vervult dan tegelijkertijd deze eerste vier basisbehoeften op een positieve manier met zicht op de lange termijn.

Groei

Onbewust of bewust: we willen allemaal groeien. Groei geeft voldoening. Stilstand bestaat niet, je gaat nu eenmaal vooruit of achteruit, hoe klein één van deze twee kanten ook is. Een chinees gezegde: “Wees niet bang om langzaam te groeien, wees bang om stil te staan” en stilstaan kan je hier dus opvatten als achteruitgang. Naast de ervaring van liefde en verbinding geeft groei ons ook een enorm voldaan gevoel. Natuurlijk is het goed en zelfs belangrijk om even uit te rusten, te liggen in het dal maar dit betekent geen achteruitgang. Tijdens die rustmomenten integreer je de groeimomenten van de top dieper in je systeem. In principe groei je dan verder terwijl je rust 🙂 

Als jij groeit, groeit de wereld om je heen met je mee. Je bent een punt in een cluster of matrix. Als jij groeit, op welk vlak dan ook, kan je er beter zijn voor jezelf en daardoor voor de mensen om je heen. Door mijn persoonlijke groei kan ik mijn partner, familie en vrienden beter ondersteunen. Door mijn groei kan ik klanten beter bedienen, meer waarde leveren en zo meer omzet genereren en deze weer voor positieve en leuke zaken inzetten. 

Omdat ik meer impact maak door groei in mijn omgeving kan mijn omgeving op haar beurt ook weer meer impact maken:

Basisbehoeften Groei

Zie het als een druppel die in het water valt en kringen veroorzaakt. Die kringen gaan helemaal naar de buitenkant van het water en je weet op voorhand niet hoe ver dat gaat. Er zijn genoeg voorbeelden dat iemand aan de ene kant van de wereld iemand 1000 km verder beïnvloed, inspireert of raakt. Zeker nu met het internet en afstand verdwijnt. 

Er zijn verschillende manieren om aan je groei te werken:

  • Boeken lezen
  • Cursussen of seminars volgen
  • Doelen stellen en een plan maken om deze te bereiken
  • Je omringen met mensen die je inspireren
  • Nieuwe ervaringen aangaan zoals een sport, reis en/of een voor jou unieke activiteit 
  • De intentie hebben en je voornemen om minder kortaf te zijn

In het laatste voorbeeld zie je dat groei niet alleen om geld draait. Doe de dingen waar jij voldoening van krijgt. En weet je nog niet echt wat jou voldoening geeft? Ga op ontdekkingsreis en geniet! Probeer verschillende dingen dan groei je vanzelf.

Bijdragen

Je hebt zekerheid in je leven en daardoor rust, genoeg variatie, je bent belangrijk, je hebt liefdevolle verbindingen met mensen en groeit continue door jezelf te ontwikkelen. De eerste vijf basisbehoeften zijn in balans. Wat nu? Wat geeft echte voldoening?

Jouw bijdrage in deze wereld op welke manier dan ook! Iets doen groter dan jezelf, dienstbaarheid, je leven ook wijden ten dienste van anderen en niet alleen aan jezelf. We hebben vaak verschillende interesses, passies en dingen die we in ons leven doen. Welke activiteit heeft het meeste IMPACT op anderen? Focus daar op als je wilt bijdrage en complete voldoening wilt ervaren. Voor mij is het antwoord op die vraag coaching, het delen van persoonlijke ontwikkeling zoals je kunt lezen op de pagina over mij. Als iemand of een hele groep weggaat met groeimomenten, inzichten of welke transformatie dan ook dan sta ik met een big smile 🙂

Voor jou hoeft de activiteit geen coaching te zijn. Denk aan bijvoorbeeld muziek spelen voor een groep, kunstwerken maken welke mensen bewonderen, lesgeven, een geweldige tuin opleveren waar de klant vele zomers van zal genieten, geweldige ervaringen verzorgen in je restaurant of iemands leven verbeteren door jouw product(en). Voorbeelden genoeg. Vaak als iemand moeder of vader word komt deze drive, dit gevoel vanzelf. Geef geboorte aan dat wat jouw hart en dat van anderen doet dansen.

Hoe draag jij bij? 

Waarom is inzicht in je basisbehoeften belangrijk?

Inzicht in jouw basisbehoeften laat zien waar jij voor leeft, wat jou energie geeft. Door dit te verdiepen kan je hier concrete acties en nog belangrijker resultaten voor neerzetten. Waar heb jij behoefte aan? Wat is je drive en wat kan je daar mee doen? Dit op zo’n manier gestalte geven zodat jij ten volste leeft, het impact heeft op anderen en blijft voortbestaan wanneer jij afscheid neemt. 

Wil je eenvoudig inzicht in jouw behoeften?

Doe de test en ontvang de resultaten in je mailbox

Met de mogelijkheid om dieper in te gaan op jou top 2 met tips, voordelen, valkuilen en meer!

Nieuwste artikelen